Sök
Stäng denna sökruta.

Vem är Jesus inom islam?

Muslimer påpekar ofta att de tror på Isa (Jesus) och undrar varför kristna inte tror på Mohammed. Även om det finns likheter mellan Koranens Jesus och Nya Testamentets Jesus, så finns det också stora skillnader.

Att Jesus föddes av en jungfru är mycket tydligt i Koranen. Allah blåste sin Ande i Maria och lät jungfrufödseln bli ett tecken för hela världen: ”Och [minns] henne som bevarade sin jungfrudom. Vi andades in i henne något av Vår ande och Vi gjorde henne och hennes son till ett tecken för alla folk” (Koranen 21:91). Det vanligaste namnet på Jesus i Koranen är just Jesus Marias son, så alla muslimer tror på jungfrufödseln. Trots detta förnekar Koranen kategoriskt att Jesus är Allahs son. Koranen drar istället en parallell mellan Jesus och Adam (Koranen 3:59), att precis som Allah skapade Adam utan pappa och mamma så skapade Allah Jesus utan pappa. Enligt Koran gjorde Jesus också under. Han botade leprasjuka, öppnade ögonen på blinda och uppväckte de döda, allt med Allahs tillåtelse (Koranen 3:49).

Enligt Koranen fick Jesus en bok av Allah som hette Indjil – evangeliet (Koranen 57:27). Man tänker sig att Indjil var en himmelsk bok som dikterades till Jesus ungefär som man tror att Koranen dikterades till Muhammed via ängeln Gabriel. I Koranen kan vi på ett par ställen ana Jesus himmelsfärd, något som de flesta muslimer faktiskt tror på. Enligt haditherna (Muhammeds utsagor som skrevs ned över 200 år efter hans död), ska Jesus komma tillbaka. Det låter positivt men vi måste förstå att enligt islam var Jesus muslim och när han kommer tillbaka ska han förklara för alla kristna hur fel de har haft när de trott att Jesus var Allahs son och att han dog på ett kors. ”… Men de dödade honom (Jesus) inte och inte heller korsfäste de honom, fastän det för dem tedde sig så…” (Koranen 4:157).

När man frågar muslimer vad som hände får man ofta höra att Jesus var en så fin profet att Allah aldrig skulle tillåta att hans profet skulle avrättas på detta sätt. Allah tog istället Jesus till himlen före korsfästelsen och förvandlade en annan till att se ut som Jesus, förslagsvis Judas. Man kostfäste därmed fel person. Problemet är att om man förnekar Jesus gudom och förnekar att Jesus dött på korset finns det inget evangelium kvar. I islam innebär detta att Allah inte har försonat hela världen med sig själv i Jesus Kristus och Jesus är inte heller är någon frälsare.

Enligt Koranen hade Jesus två viktiga uppdrag; det ena var att han kom för att bekräfta ”Tawrah” – Moseböckerna, och det andra var att profetera att en dag så kommer ”Ahmed” det vill säga Muhammed (Koranen 61:6). I Koranen är Jesus alltså bara en förelöpare till Muhammed.

Text: Lars Mörling. Teolog, författare och tidigare pastor i Husbykyrkan med lång erfarenhet av arbete bland muslimer.


För dig som vill veta mer om Jesus i en muslimsk kontext rekommenderar vi kursen Al Massira. Kurser arrangeras regelbundet på olika platser i Sverige och finns på många olika språk, inklusive arabiska, svenska och engelska. Hör av dig till oss om du är intresserad av att gå eller anordna en sådan kurs.

Du kan också läsa mer om Jesus på www.bibeln.se

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15