OM Sverige - Tillbaka i norra Irak

Tillbaka i norra Irak

Skriven av Josef, i Josef i Irak

Bread to displaced peoples Northern Iraq

Det kändes nästan som att komma hem när jag landade på flygplatsen i norra Irak. Denna gång i sällskap med två kollegor som jag jobbar med i ett av grannländerna. Mitt uppdrag under första delen av veckan var att vara deras guide och under andra delen guide för ett litet filmteam som skulle göra några videor om vårt arbete i regionen.

Jag sitter nu på flygplatsen och skriver dessa rader medan jag tittar tillbaka på en händelserik och härlig vecka med skratt, tårar, vackra vyer, otroliga människor och fantastisk mat.

Min kollega från i höstas har flyttat från sitt lilla motelrum och in i en större lägenhet med sin bror där hans fru har fler vänner i närheten och där barnen kan leka ute.

Folk som tidigare bott i det informella lägret utanför staden som var riktigt rostigt hade nu flyttat in i ett läger som var byggt och planerat på ett alldeles utmärkt sätt. Det gladde mig att se, samtidigt som flyktingarnas sår på insidan fortfarande värkte lika mycket och många systrar, döttrar och mödrar är fortfarande i fångenskap hos ISIS någon timma bort.

Bland de människor jag fick vara med och besöka och be med i höstas är det nu ett stort antal som studerar Guds ord med min vän och kollega. Jag måste erkänna att jag har lätt att tvivla på folks ärlighet; jag tenderar att bli cynisk och tänka att folk bara gör det för att de inte har något bättre för sig. Något som ger mig tröst är att HERREN är den som ser vad som pågår i folks hjärtan och att det är HERREN som frälser inte människor från synd och död – inte jag. Så skönt!

ISIS är fortfarande runt kröken, men de kurdiska peshmergastyrkorna kämpar på och motar dem bort från flykingarna och freden i Kurdistan. Mycket arbete återstår och dina gåvor och ditt rop till Herren för människors skull och bönen: ”Herre, vad vill du att jag ska göra?”  är lika viktiga nu som de var i höstas.

Herren vare med dig!

_____________________________________________________________________

Josef, 27 från Göteborg, var under hösten på plats i norra Irak för att samordna vårt hjälparbete på plats. Det här är hans blogg. Under en vecka i januari var han tillbaka. Läs mer om arbetet och ge en gåva här!