OM Sverige - Blogg

Den goda eftersmaken

Skriven av Martin, i Martins blogg

TeenSteet_2011_throne_room_and_worship.jpg

Kanske har du hört talesättet: ”allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt!”.

Uttrycket kommer från en gammal visa som skrevs under andra världskriget. Med glimten i ögat driver visans författare med fabrikörer som bland annat försökte sälja gröt gjord på sågspån med hjälp av flashiga paket och träffsäkra slogans. Fabrikörens utgångspunkt är kortsiktig, budskapet klämkäckt och ytligt utan omtanke om mottagaren.

Jag märker själv hur lätt jag först attraheras av väl förpackade prylar och sammanhang med dynamiska budskap. Därför har jag mer än en gång besviket tvingats konstatera att eftersmaken inte alls motsvarade förväntningarna.

Av Jesus har vi fått ett helt annat talesätt: ”Av frukten känner man trädet!” (Luk 6:44).  

Här är utgångspunkten långsiktig med fokus på insidan bakom det färgglada skalet. Det är dessa sammanhang som formar lärjungar.

Vi uppmuntras att stanna upp, smaka av, känna in, ta vara på och formas av det som ger en bestående god eftersmak.

Vilken plats har Jesus? Hur väl hänger ord och handlingar ihop? Vems ära och rike söker man? Upplever jag mig förminskad som människa eller blommar jag ut i min kallelse att älska Gud, mig själv och min nästa? Växer eller förminskas förtroendet och tilliten mellan människor över tid?

Eftersmaken hör samman med svaret på frågor som dessa - frågor vi med fördel kan ta med oss in i sommartid som för många av oss innebär möjlighet att stanna upp och reflektera över vad vi vill odla framöver.

Just nu förbereder vi oss som bäst för TeenStreet, sommarens lärjungaläger i Tyskland med ungdomar från hela Europa. Ett stort sammanhang där den lilla gruppen står i centrum med målet att var och en ska lära känna Jesus och utrustas för att reflektera honom i vår värld. För mig är det en särskild glädje att återse ungdomsledare från olika församlingar och kulturer som kommer samman med sina tonåringar. Det är dessa sammanhang vi vill stödja och ge näring åt för att flera ungdomar ska få smaka Jesus och tillsammans formas omkring honom.

Det är eftersmaken av detta som Europa så väl behöver.

_____________________________________________________________
Eftersmaken tar inte sommaruppehåll, men bloggen gör det. Vi återkommer till hösten och önskar glad och välsignad sommar så länge. 2-9 augusti kan du följa oss på TeenStreet-bloggen - hoppas vi ses!