OM Sverige - Indien: Låt oss göra något vackert för Gud

Indien: Låt oss göra något vackert för Gud

Publicerat i Reseblogg

På besök i Indien

Att gå genom gatorna i Calcutta är som att vandra genom ett gigantiskt, gammalt nedslitet hus med massor av olika rum, utan luftkonditionering. Det är över 30 grader varmt efter lunch när vi kryssar fram mellan sovande människor som tar en eftermiddagslur på tunna kartonger liggandes mitt i folk stråken. Överallt människor som utför vardagsbestyr på gatan. Tvättar, äter, uträttar sina behov, duschar, säljer varor osv. Kor och kalvar utgör en naturlig del av gatubilden och påminner om våra husdjur därhemma i ett nära och naturligt samspel med människor. Att luften är fylld av många fräna dofter behöver knappast beskrivas närmare.

Här besöker vi naturligtvis några av Moder Theresas världsberömda verksamheter. Ett barnhem som omfamnar ett 40-tal föräldralösa barn från gatan. Ett sorl av barnskratt och stök stiger mot taket när vi vandrar genom lokalerna där middagen serveras i matsalen. I en del utför en man en dans till svängande traditionell melodi och en grupp barn dansar glada med efter bästa förmåga.

I en annan stadsdel ligger det välkända boendet som utgör hem åt sjuka hemlösa som hämtats från gatan. Vi förstår att många av dem lever med olika former av psykiska funktionshinder och att detta för de flesta blir en sista men värdig och upplyftande plats i livet. På väggen i den smala och slitna stentrappan som leder upp till andra våningen hänger en gulnad bild på modern (som de säger här) med ett av alla hennes ordspråk som gett grund och riktning åt det som idag har utvecklats till en global rörelse med hjälp centra på samtliga kontinenter - ”Målet är inte framgång, utan trofasthet”. Ordstävet sitter i väggarna här när nunnor i alla åldrar fortsätter att leva ut moderns kallelse – ”Låt oss göra något vackert för Gud”.

I snigelfart tar vi oss senare genom oändliga bil, moped, buss, lastbil, cykel, gångare och ko köer över till en annan del av staden för att besöka verksamheten Touch Nature som vi i OM Sverige samarbetat med i snart 20 år. Alltsammans startade i Nepal genom Josephine Tan från Singapore som började ge skyddat boende, yrkesutbildning och jobb åt unga kvinnor som räddats bort från sexhandeln i bordellerna. Företaget Touch Nature började framställa väldoftande naturtvålar i en mängd olika dofter och utvecklades med åren till en blomstrande verksamhet som gav jobb, tillhörighet och livsmening till ett 80-tal personer. För 7-8 år sedan började maoisterna göra det allt svårare att bedriva verksamheten och till sist tvingades Josephine att stänga ner verksamheten och slängdes ut ur Nepal.

MEN nu är hon så sakta igång igen! Här i Calcutta tillsammans med sin man Raj och ett par från Katmandu. Med samma vision som tidigare produceras nu nya tvålar av kvinnor med samma bakgrund som tidigare. I några små rum är produktionen åter igång tillsammans med en handfull kvinnor som fått en skyddad zon och värdigheten tillbaka. På väggen ser vi en bild av en större bit mark som köpts in ett stenkast bort för att ge plats åt en ny större byggnad och blomträdgård för vidare expansion. När jag lyssnar till presentationen ringer Moder Theresas ledord i öronen - ”Målet är inte framgång, utan trofasthet”!

Tvålarna från Touch Nature köper man från vår Re:store butik i Jönköping eller genom webshopen www.restore.nu. Matematiken är enkel – ju mer tvål vi säljer här ju flera kvinnor kan vi tillsammans rädda bort från bordellernas mörka helvete.

/Martin

_________________________________
Tillsammans med ett svenskt team besöker OM Sverige och Dalit Freedon Network Indien. Här är deras blogg från resan! Vill du följa med nästa gång OM Sverige reser på visionsresa? Ta kontakt med Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.och anmäl ditt intresse!