OM Sverige - Mayyong Gabi!

Mayyong Gabi!

Publicerat i Reseblogg

Victor Göthberg (Värnamo) har precis åkt till Filippinerna för att bl.a. jobba med gatubarn i 3 mån. Så här berättar han efter några dagar på plats:

NOn_-_Victor_Göthberg.jpeg

Mayyong Gabi!

(God kväll på Cebuano) Här kommer första nyhetsbrevet från mig! Nu har jag varit iväg i ungefär 2 och en halv vecka och mycket har hänt sedan jag kom iväg.

För er som inte vet det så mellanlandade jag i Thailand och Bangkok för att vara med på ”Asia Impact” en förberedelsekonferens för oss inom OM som ska åka ut till olika länder i Sydostasien. Det var fullspäckade dagar med mycket lektioner som jag tror jag kommer ha nytta av i Filippinerna. Vi fick lära oss om Asiatisk kultur och religioner, säkerhet, hälsa, teamliv och hur svårt det ibland kan vara att anpassa sig till en helt ny kultur. Vi var ett riktigt härligt gäng men tyvärr får jag inte visa bilder på några ansikten av säkerhetsskäl då vissa länder i Sydostasien inte tillåter att OM opererar där.

Har nu varit i Cebu och Filippinerna i 5 dagar och det är mycket som man måste anpassa sig till. Först och främst så är det värmen. De flesta dagarna ligger temperaturen mellan 30-35 fuktiga grader och jag svettas bokstavligen hela tiden! Snittar just nu 2 duschar per dag men som tur är går det mot ”kallare” tider och regnsäsongen är här.

Även om de första dagarna har varit en introduktion och för mig att observera så har vi hunnit träffa en hel del barn. Vissa går runt på gatorna på dagarna och försöker be om mat och pengar. I vissa fall på grund av att föräldrarna inte finns längre, för att de inte får så mycket kärlek hemma eller att föräldrarna har alkoholproblem och barnen vill inte vara hemma. Trots det så möts vi av mycket glädje och barnen vill alltid leka, ge en highfive, eller bli lyfta när de ser oss killar. Ser fram emot att åka ut på Outreach: Tillfällen då vi åker ut till olika stadsdelar eller mot bergen för att träffa både barn och vuxna, leka lekar, ha Bibeldrama och berätta historier från Bibeln för folk som är nyfikna på Jesus.

Är nöjd med mitt STEP-team(Short Term Exposure Program) som består av tre Schweizare och fyra tyskar som jag kommer bra överens med och hoppas att det fortsätter så!

Befolkningen är väldigt öppna och trevliga och är väldigt nyfikna på oss nykomlingar. Något de inte är lika bra på är att hålla tiden. Här är det en annan syn på tid än i Sverige och punktlighet är inte lika viktigt. Det är inte ovanligt att man får vänta en halvtimme eller 45 minuter(vilket dock passar en tidsoptimist som mig själv väldigt bra!)

Så förutom tuppar som får för sig att det är dags att börja gala klockan 2 på natten och katter som fightas högljutt utanför vårt fönster så har fått en väldigt bra start här och är nyfiken på vad Gud har att uträtta de närmaste veckorna!

Tack till er som följer mig och ber för mig, Salamat!

/Victor

Ps. (Det här brevet kom iväg lite sent p.g.a dåligt internet och lite tekniska problem.)

___________________________
Vill du också åka till Filippinerna med OM? Läs mer här!