OM Sverige - Nystart med Re:store

Nystart med Re:store

, i Sverige

Re:store är OM Sveriges butik i Råslätt centrum i Jönköping. Här kan du hitta hantverk från olika projekt i världen och vars syfte är att bekämpa förtryck, fattigdom och människohandel. Genom att sälja produkterna kan man samla in pengar och även lyfta upp världsproblem.
- Jag har dagligen mötts av vänner som har frågat om min hjälp att starta upp något som kan hjälpa människor med behov. Det ligger i mitt kall att sträcka ut min hand till dem, säger Anna Ström butiksansvarig för Re:store.

butiken

anna glad

ANNA HAR SEDAN åtta år arbetat med OM Sverige. Hon är gift med Martin Ström, missionsledare för OM Sverige och tillsammans har de fyra barn. Idag är Anna butiksansvarig för Re:store, en dröm som gått i uppfylleslse då hon för tre år sedan hade en vision om att starta någon typ av mötesplats bland annat för människor som står långt från arbetsmarknaden.

NAMNET RE:STORE, SOM betyder uppbyggnad eller nystart förklarar butikens koncept: att förvandla liv och möbler som annars anses oviktiga och oanvändbara.
–Saker förbrukas vi hela tiden och slänger bort, och jag tror att många människor också kan känna sig förbrukade. Det vill jag ändra på, människor är inte förbrukningsvaror. Jag vill att Re:store blir en plattform där saker men också männidkor kan få en nystart.

I BUTIKEN SÄLJS bland annat böcker skrivna av Moder Theresa, Nelson Mandela och Malala som fick fredspriset. Du hittar också tvål från bland annat Indien och Nepal som tillverkats av kvinnor som står långt bort från arbetsmarknaden. Ett stort antal av dessa kvinnor har blivit lämnade av sina män och är idag ensamstående mödrar utan utbildning eller tidigare arbetslivserfarenhet. I Indien och Nepal anses de som misslyckade och ovärdiga och på grund av situationen de lever i kan prostitution och människohandel ses som en sista utväg ur fattigdomen.

tvål

GENOM TVÅLTILLVERKNINGEN FÅR de möjlighet till ett riktigt arbete med värdig lön och goda arbetsförhållanden.

– Det kan kännas som en droppe i havet att försöka hjälpa dem, men om man inte gör något så händer ingenting - vi kan alla göra något litet som leder till något stort. Genom att köpa en tvål i Re:store så bidrar du till en säkrare och bättre framtid för kvinnor i Nepal och Indien. 

Många känner till kriget som pågår i Syrien och Irak. I Jordanien har OM-arbetare startat ett sjalprojekt bland kvinnor i ett av flyktinglägret. Detta är dessutom ett samarbete med FN-projekt. Standarden inom FN säger att varje kvinna som syr en sjal ska få femtio kronor per sjal de tillverkar. Resterande överskott går till OM:s flyktingarbete i Syrien och Irak.
– Vi vill lyfta upp konflikten i Syrien och Irak och hjälpa de utsatta.

NYLIGEN HAR ETT samarbete startats med kontakter i Tajikistan i Centralasien där det finns ett arbete med utsatta kvinnor som har hamnat i människohandel, sexhandel eller levt med våld i hemmet. Utsatta kvinnor får komma till ett skyddshem där de lär sig ett yrke, som exempelvis att tillverka smycken. Dessa smycken kommer att säljas i Re:store: vackra halsband som hjälper kvinnor som befinner sig i utsatta
situationer.

RE:STORE LIGGER I Råslätts centrum, Jönköping och kommer att vara öppet
tisdag till lördag på eftermiddagarna. En webbutik är också på gång och ska göra
det ännu enklare för folk att handla från Re:store.

OM SVERIGE HAR BÖRJAT ett samarbete med Arbetsförmedlingen och personer i Fas 3.
– Vi är vana vid att ha människor på OM Sverige som är arbetslösa av olika anledningar. Det kan handla om människor
som arbetstränar eller övar sin svenska hos oss. De är inte okapabla att arbeta men behöver få göra det utifrån sina
förutsättningar.

Just nu gör tre personer sin praktik på Re:store och Anna hoppas på utökning.
–Jag ser stor potential i Re:store. Jag tror att butiken kan växa och utvecklas till annat också: jag tänker mig att detta är
första plattformen och utifrån den kanske vi kan starta fler, mindre sociala företag där människor kan jobba utifrån sin förmåga.

Text och foto: Elisabeth Andersson

glas

 

Senaste Nyheter & Blogginlägg

De minst nådda

Skrivet av OM Sverige, i Sverige

VI VILL SE LEVANDE GEMENSKAPER AV EFTERFÖLJARE TILL JESUS BLAND DE MINST NÅDDA

När vi talar om de minst nådda menar vi en folkgrupp eller en grupp av människor där evangeliet aldrig har presenterats – ingen har någonsin levt eller förkunnat evangeliet bland dem och ingen har gensvarat på Guds nåd så som den presenteras genom evangeliet, eller... Läs mer »