Bönesvar!

Skriven av Stina & James, i Mellanöstern & Nordafrika

2018-06-01-StreetScene-960x548

Stina* (Sverige) och James* (USA) bor sedan flera år med sina tre barn i Mellanöstern för att visa på Jesu kärlek bland grannar, vänner och kollegor. James arbetar som lärare på universitetet men de senaste månaderna har deras framtid i landet varit mycket osäker.

– James arbetsvisum behövde förnyas och vi fick nej från flera instanser, berättar Stina.

Utan visum hade familjen varit tvungen att flytta och lämna både arbete och vänner och värdefulla kontakter. Det hade blivit en flytt som hade varit mycket smärtsam, både för arbetet och dem personligen:

– Våra barn är uppvuxna i landet och vi har hela vårt liv här. När till och med arbetsministern vägrade skriva under förlängningen såg det ut som att vår tid i landet var på väg att ta slut. Vi bad alla våra vänner att be med oss och vi ropade till Gud om ett ingripande, berättar Stina.

Men så skedde miraklet: samma dag visumet gick ut blev visumet förlängt! Nu kan de fortsätta arbetet i landet och familjen är mycket lättade.
– Vi är så tacksamma till Gud för att James arbetstillstånd tillslut blev underskrivet. Det är ett mirakel! Gud vet vad vi behöver och Han ville att fler skulle få höra om Honom här, berättar Stina.

Stina och James är tacksamma över vad de får vara med och bidra med i regionen. James berättar:
– Häromdagen hälsade vår kollega Viktor* på hos oss. Han är pastor för en liten kyrka i grannlandet där alla medlemmar kommer från muslimsk bakgrund. Han berättade att han en dag parkerade på en sjukhusparkering för att göra ett sjukhusbesök. Bilen tillhör kyrkan och är ett viktigt redskap för Viktor. Den gör det möjligt för honom att dela ut mat till behövande och besöka medlemmarna i kyrkan som flytt och nu gömmer sig långt bort från staden.

Medan Viktor var inne på sjuk­huset bombades parkeringsplatsen från luften. När han kom ut var hela parkeringsplatsen förstörd. Han tittade runt och såg sin bil. Bilen framför var totalt förstörd och bilen bakom likaså. Samma sak gällde också bilarna på sidan – men inte Viktors bil!
– Han var tvungen att gnugga sig i ögonen för att verkligen se om det var sant. Men jo, kyrkans bil var helt orörd, inte en skråma hade den! Sådana berättelser är en stor uppmuntran för oss och visar att Gud beskyddar och bryr sig om oss, hälsar Stina.

Inte långt ifrån Viktors hus ligger tre kurdiska flykting­läger. Under fotbolls-VM sätter Viktor upp en projektor och visar matcherna så att flyktingarna ska få något annat att tänka på. I halvtid blir det tid för lovsång och en kort predikan. Be om öppna hjärtan och förnyat hopp för flyktingarna!

2018-06-01-RefugeeCamp-300x300


 *namn ändrade av säkerhetsskäl

Ps. Vill du höra mer om Stina och James liv i Mellanöstern kan du få deras bönebrev via kontoret. Du kan också ge en gåva till deras arbete genom att swisha ”Stina Mellanöstern” till 123 570 4291.

En ny våg av förföljelse i Algeriet

Skriven av Nicole James, i Mellanöstern & Nordafrika

Algerian church and missions training centre closed by the government  1“Nu finns ingen rädsla längre, ingen återvändo och en stark överlåtelse att fortsätta oavsett vilket pris vi får betala” säger Youssef, själv algerier och OM:s missionsledare i Algeriet, efter att myndigheterna för två månader sedan stängt House of Hope, en blomstrande församling och missionsbas i Oran, Algeriet.

Den 9 november 2017 beordrade guvernören i Oran att all aktivitet i House of Hope skulle upphöra omedelbart. ”Det handlar om falska anklagelser och grundlösa rykten” berättar Youssef. ”Fyra polisbilar kom och poliserna bommade igen dörren och förseglade den. Alla aktiviteter, alla gudstjänster och bibelskolan Timoty School tvingades upphöra med sin verksamhet. ”

Minst sju andra kyrkor över hela landet, och en bokaffär som ägs av en OM-ledare, har också blivit utsatta. Myndigheter över hela landet har systematiskt använt bygglovsregler och andra förordningar för att stänga ner eller begränsa kyrkornas verksamhet. Vissa kyrkor har blivit stängda helt och hållet, medan andra har fått hårda begränsningar kring hur ofta de får samlas. En pastor har också blivit förbjuden att ta emot besökare i sitt hem.

”Alla anklagelserna är falska” säger Youssef. Och de bygglovsöverträdelser som angetts –t.ex. bristande utrymningsvägar eller första hjälpen lådor - är enkla att åtgärda menar Youssef. ”Om de verkligen bryr sig om säkerheten i kyrkorna kan vi fixa dem på mindre än 48 timmar”. Men efter att myndigheternas inspektörer den 18 december – bara några dagar innan jul – gett en av kyrkorna en lista på överträdelser, kom man tillbaka redan nästa dag med beslut om att lokalen skulle stängas. ”De har något annat i kikaren” säger Youssef. ”Det verkar som om de försöker försvaga och begränsa kyrkornas verksamhet.”

En 20-årig historia

Att stänga ner kyrkolokalerna kan inte stoppa den kristna närvaron i Algeriet. En pastor, vars kyrka nyligen stängts, utbrast: ”Kristi kyrka är inte väggarna och taket, utan Jesu folk - Hans levande kropp!”.

Faktum är att kyrkan i Algeriet är ”mer enad nu än någonsin förr” berättar Youssef och berättar om hur troende har försonats och börjat fasta och be tillsammans. Och Youssefs fru, Hie Tee, berättar att alla OM:s verksamheter – inklusive bibelskolan, media evangelisation och uppföljning “fortsätter som tidigare, fast i andra lokaler”.

Det är med känslor av både som sorg och stor tacksamhet till Gud som teamet ser hur en epok nu gått i graven när centret House of Hope tvingats stänga. ”Vi tackar Gud för allt som Han har gjort genom detta center under de senaste 20 åren.” betonar Youssef. Över 360 personer har gått träningsskolan, vilket lett till att minst 25 nya husförsamlingar startas över hela landet. Över 8000 troende med muslimsk bakgrund har deltagit i sommarläger som kyrkan anordnat under de senaste 26 åren. ”Hundratals personer har blivit döpta i House of Hope, den kyrka som nu tvingats stänga” förklarar Youssef.

Ingen återvändo

”Men Herren står på min sida, stark och fruktansvärd. Därför skall mina förföljare snava, de skall komma till korta och stå där med skam, de skall inte ha framgång - en smälek som aldrig skall glömmas” (Jeremia 20:11)

”Nästa steg för oss är så klart att vi ber om Guds ledning… Hur ska vi fortsätta att fungera som kyrka trots allt som händer” förklarar Youssef. Vi måste berätta för världen om vad som pågår, så våra trossyskon i andra länder också får höra om den förföljelse som sker just nu.”

Youssef och Hie Tee planerar att stanna kvar i Algeriet under en överskådlig framtid under mottot ”Ingen återvändo”. De kommer att resa utomlands vid ett fåtal utvalda tillfällen för att sätta fokus på kyrkans situation, men planerar annars att stanna kvar i landet för att stötta och stödja de algeriska troende.

En OM-partner som reste till Algeriet i början på 2018 pratade med några av medlemmarna i den nu stängda kyrkan House of Hope: ”Om Gud tillåter detta att hända så har Han en plan. Kanske fler poliser och domare är menade att få höra talas om evangeliet?” föreslog en av medlemmarna.

Efter House of Hope stängts besökte Youssef den lokala polischefen: ”Han var faktiskt väldigt ursäktande och sa: ’Detta är över min befogenhet’. Faktum är att när polisen kom för att stänga kyrkan gav en av kyrkans ledare en Bibel till polischefen. ”Jag blev rätt förvånad, för [ledaren] är ingen evangelist. Polischefen tog gärna emot gåvan och berättade för Youssef: ”Jag är väldigt glad över att jag har en Bibel nu”.

Under deras samtal förklarade Youssef för polischefen att Gud är levande och att han lyssnar till bönerna från sitt folk. ”Det finns så många möjligheter nu att dela evangeliet” säger Youssef, ”nu talar vi alltid om vår tro – det är något positivt!”

2006 utfärdade presidenten ett dekret (06-03) som slår fast att ickemuslimsk gudstjänster i Algeriet bara får äga rum i byggnader som blivit godkända av den nationella kommissionen för icke-muslimska religiösa grupper. Middle East Concern (MEC) rapporterar i januari 2018 att ”inte ett enda byggnad har blivit godkänd för icke-muslimsk gudstjänster”. 2011 erkände Algeriet officiellt de inhemska kyrkorna och gav dem tillstånd att verka under Algeriets Protestantiska Association (L’Église Protestante d’Algérie eller EPA). Året efter ändrades lagen och krävde att EPA skulle ha kontor i 12 provinser. Associationen följde bestämmelserna och lämnade in nya handlingar 2013. De fick aldrig något kvitto. ”Istället tillät myndigheterna oss att fortsätta med tillståndet från 2011. Tills de helt plötsligt ändrade sig” sammanfattar Youssef. ”Jag tror att de planerade detta från början, och bara väntade på rätt tid att slå till mot oss.”

  • Tacka Gud att den algeriska kyrkan nu förenas i bön och fasta och söker Hans strategi för de motgångar de står inför.
  • Be att Gud ska ge de troende vishet och förmåga att fortsätta ära Honom i Algeriet och över hela världen.
  • Be att myndigheternas trakasserier ska få ett slut, att kyrkorna ska öppnas igen och att verksamheten ska kunna återupptas igen. 

Med hopp mitt i krisen

Skriven av Nicole James, i Mellanöstern & Nordafrika

Children displaced from war - Photo by Jacob Carter

– När jag först kom till tro tänkte jag mycket på hur jag skulle kunna nå mitt folk och berätta om Jesus. Nu kommer de istället till mig, säger Ibrahim*, en troende syrier med muslimsk bakgrund (MBB) som tjänar med OM i Mellanöstern.

Miljontals människor har flytt Syrien sedan inbördeskriget började 2011. FN:s flyktingorgan UNHCR rapporterar att 4,8 miljoner flyktingar finns registrerade i andra länder: 2,1 miljoner i Egypten, Irak, Jordanien och Libanon; 2,7 miljoner i Turkiet och över 29 000 i Nordafrika. (september 2016). Ett par hundratusen finns numera också i Europa.

Flyktingströmmarna som fötts ur desperation har gett syriska muslimer möjlighet att höra evangeliet, många för första gången någonsin.

– Folk som generation efter generation inte velat lyssna till evangeliet fanns plötsligt mitt ibland oss. Denna gång var de mycket öppna, inte bara för att få besök eller matpaket, utan för att sitta ner och ställa frågor [om evangeliet], förklarade Ethan* som jobbar med OM och tidigare varit missionsledare för arbetet i Mellanöstern.

Mellanösterns nuvarande missionsledare Lane* berättar:
– Syriens inbördeskrig, i kombination med IS framfart i Irak har totalt vänt upp och ner på länderna som vi arbetar i; Syrien, Irak, Jordanien och Libanon. Flyktingkrisen har fört [oss] i kontakt med flera muslimer som frågar frågor och är öppna för förändring. Det har hjälpt oss på riktigt börja samarbeta med lokala kyrkor som vi haft kontakt med i åratal både medbistånd- och utvecklingsprojekt och att tillhandahålla utbildning.

Hur kriget påverkat vårt arbete
De senaste fem åren har OM samarbetat med över fyrtio kyrkor i Mellanöstern för att möta flyktingarnas behov. Bara under 2015 förmedlade OM:s fond för Syrien och Irak nära 30 miljoner kronor till arbetet, varav över 16,5 miljoner kronor gick direkt till bistånd- och utvecklingsprojekt inne i Syrien.

Alla projekt som stöds av fonden följer fyra grundprinciper; att arbeta relationsfokuserat, samarbeta med lokala troende för att bygga upp deras kapacitet att hjälpa andravillkorslöst hjälpa människor i nöd oberoende av etnisk eller religiös bakgrund och verka för att långsiktigt stärka den lokala gemenskapen av efterföljare till Jesus. 

– Det handlar om insatser som möter akuta fysiska behov. Det i sig förändrar människors liv, men samtidigt som vi möter de fysiska behoven ser vi också hur vi kan vara med och hjälpa dem att se sina andliga behov, förklarar Lane. 

Förutom att stödja projekten ekonomiskt har OM försett dem med arbetare att nå ut till syriska flyktingar i norra Irak, Libanon, Jordanien och Turkiet.
– [Vi] lyssnar och ber med människor, vi delar evangeliet och säger: ’Vi älskar dig för att Gud älskar dig. Gud har inte glömt dig’, sammanfattar Ethan.

Förvandlade liv mitt i kriget
– Människor har genom kriget fått möjlighet att höra om Jesus. Min farbror kom hit; han hörde om Jesus och är nu tillbaka i Syrien. Många människor har upplevt detta – de har fått möjlighet att höra något som annars är omöjligt för dem att höra, berättar Freddy*, en syrisk MBB partner som jobbar med församlingsplantering i Mellanöstern. 

Missionsledare Ethan berättar att för 30 år sedan hade OM-arbetare i Mellanöstern aldrig hört talas om kristna syriska från muslimsk bakgrund. Nu uppskattar han att det finns 600 små bibelstudiegrupper bland muslimerna bara runt en av storstäderna i regionen. Majoriteten av dem består av syrier. Han berättar:

– När vi bodde i Syrien upplevde vi att människor var väldigt trevliga, men de var inte andligt intresserade överhuvudtaget. Sedan inbördeskriget bröt ut i Syrien har människor blivit mycket öppnare för att höra om Jesus. Nu märker vi av ett otroligt intresse. Om man historiskt sett ser till vad som hänt med kyrkan sedan Islams intåg i regionen för 1000 år sedan, kan vi inte se någon liknande rörelse mot Kristus tidigare – tusen och åter tusen muslimer vänder sig till Honom! Att se vad Gud gör nu är verkligen mäktigt.

Större vision
Lane, tidigare ledare för OM:s arbete i Mellanöstern berättar:

– Krisen i Syrien har gett kyrkan i regionen större erfarenhet att arbeta bland muslimer och på ett sätt en större vision. Den lokala kyrkan kommer till oss [OM] och frågar efter att bli utrustade för arbetet. En kyrka som är bättre rustad och har en större vision innebär att fler människor kan predika evangeliet på fler platser.

OM:aren Renee* bodde tre år i Syrien innan kriget bröt ut. Nu arbetar hon vid sidan av Ibrahim och Freddy i ett annat land i Mellanöstern och berättar hur de senaste årens omvändelse av så många muslimer förändrat henne:
– I Syrien var vi vana att se en person i taget gå från att vara lite, lite intresserad till att så småningom komma till tro, men nu ser vi en tydlig förändring: Våra förväntningar på vad Gud kan göra har förändrats.

Ibrahim hoppas på att se många syrier komma till tro så att de kan återvända till Syrien när kriget tar slut för att ”vittna om Jesus till sina familjemedlemmar, sina städer och sitt land.”

*Namnen har ändrats

Text: Nicole James
Översättning: Anna Ställborn

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Bönesvar!

Skrivet av Stina & James, i Mellanöstern & Nordafrika
Bönesvar!

Stina* (Sverige) och James* (USA) bor sedan flera år med sina tre barn i Mellanöstern för att visa på Jesu kärlek bland grannar, vänner och kollegor. James arbetar som lärare på universitetet men de senaste månaderna har deras framtid i landet varit mycket osäker.

– James arbetsvisum behövde förnyas och vi fick nej från flera instanser, berättar Stina.

Utan visum hade familjen varit tvungen att flytta och lämna både arbete och vänner och värdefulla kontakter. Det hade blivit en flytt som hade varit mycket smärtsam, både för arbetet och dem personligen:

– Våra barn är uppvuxna i landet och vi har hela vårt... Läs mer »