OM Sverige - Nyheter

Nya församlingar i Sudan

Skriven av OM Sverige, i Afrika

 Moses smiles - 2 of 3 - Photo by Justin Lovett 002

Sedan delningen mellan Sudan och Sydsudan för sex år sedan har OM:aren Eliyah* drivit en 6-månaders kurs i församlingsplantering för sudaneser. Eftersom Eliyah själv var tvungen att fly landet när delningen skedde, hålls kursen i Nordafrika. Efter kursens slut åker de nya OM:arna hem till Sudan igen för att starta nya församlingar.

Tillsammans med nätverket av troende i Sudan har OM-teamen startat församlingsplanteringar i 10 regioner i landet.
– 2020 hoppas vi ha planteringar på gång i alla 18 regioner, berättar Eliyah.

Så här långt har över 70 sudaneser gått kursen för församlingsplantering. Hälften av dem är nu aktiva i olika planteringar i landet. De får kontakt med sökande genom sociala medier och kontakter på gatan, och utmanar samtidigt andra troende att göra samma sak: på helgerna håller de ofta kurser för universitetsstudenter och lär dem att svara på de vanligaste frågorna muslimerna har om Jesus.

Det händer mycket, berättar Eliyah och ger ett exempel:
– En man fick höra evangeliet genom en av våra teammedlemmar och tog emot Jesus. Snart började hela hans familj att tro på Jesus.

De troende i Sudan formar ofta små husförsamlingar om 4-5 personer. Fokus är hela tiden på att växa och OM:arna är ivriga:
– Redan två månader in i församlinsplanteringskursen nu i år lärjungatränade deltagarna 15-16 nya sudanesiska troende från muslimsk bakgrund, berättar Eliyah.

Långsiktigt hållbart

Den ekonomiska situationen är svår i Sudan och Eliyah ville inte att de sudanesiska OM:arna skulle bli beroende av underhåll från västvärlden. Då blir inte arbetet långsiktigt, förklarar han.
– Vi frågade teamen om idéer för hur vi skulle lösa situationen. Ett av förslagen var att köpa in så kallade tuk-tuks, enkla moped-taxis och starta taxiföretag. Det skulle ge dem både en inkomst, och möjlighet till att möta nya människor.

I januari 2018 blev Samir* den första att ta emot en OM-sponsrad tuk-tuk.
– Det ger honom en inkomst och en tydlig roll i samhället där han bor, berättar Eliyah. Det gör också att han kan fortsätta långsiktigt med arbetet att nå sudaneser med evangeliet.

*Namn ändrat av säkerhetsskäl

Sudanese Training Program in Egypt

Unik chans att hjälpa

Skriven av Magdalena Carlén, i Afrika

Unik chans att hjälpa i Somalia

Somalia - Afrikas horn

Torkan i Östafrika är den svåraste på över 30 år och miljontals människor hotas av svält.

Somalia är särskilt drabbat, rapporterar den tyska internationella nyhetskanalen Deutsche Welle: ”Krisen i Etiopien är orsakad av torka men krisen i Somalia är orsakad av både krig och torka.” Situationen är mycket allvarlig och vi vill på bästa sätt hjälpa de utsatta med mat och andra förnödenheter.

Vår svenske medarbetare Faisal, själv född i Somalia, bor sedan en tid åter på Afrikas horn och leder vårt arbete på plats. Bland de 20 miljoner somalierna uppskattar vi att det finns omkring 1000 kristna och Faisal har under många år sökt efter vägar att nå sina landsmän med evangeliet.

Nu återupptar vi vårt hjälparbete i de somaliska flyktinglägren som vi arbetade med under den senaste hungerkatastrofen på Afrikas horn 2010-2011. Vi vet att det ger oss tillfälle att också vittna om Guds kärlek genom handling och ord.

Vill du vara med och vara Jesu händer och fötter, mitt i svältkatastrofen?

300_kr.jpg

1600_kr.jpg

Min gåva

Gåva*
krHur mycket vill du ge? 150 kr räcker till ett litet matpaket, 600 kr till ett stort matpaket och 1000 kr betalar för ett vinterpaket med portabel kamin och bränsle.

till

Kampanjkod
Invalid Input

(Var hörde du talas om kampanjen?)

 
Mina uppgifter

Förnamn*
Fyll i namn!

Efternamn*
Fyll i namn!

E-post*
Ogiltig epostadress

Telefonnummer
Invalid Input

Gata och nr
Invalid Input

Postnummer
Invalid Input

Postort
Invalid Input

Invalid Input

Meddelande / Önskemål
Invalid Input

Bakgrund Somalia

Somalia är sedan flera år ett av de länder där förföljelsen av kristna är som svårast (World Watch List, 2016). Samhället är starkt muslimskt och förföljelsen av kristna beskrivs som total. Efter inbördeskriget under 1990-talet har miljoner somalier flytt landet och idag är man som folk utspritt över hela världen.  

2010-2011 drabbades landet av svår svält och över 250 000 människor dog. Nu hotas landet av en än svårare torka och många flyr till grannländerna för att hitta mat. En stor andel av dem är ensamstående kvinnor med barn. FN är på plats och gör vad de kan tillsammans med många andra hjälporganisationer, men ändå når de inte fram till alla behövande.

OM finns på plats på Afrikas horn sedan flera år och har kontakt med familjer som inte är registrerade hos FN. Arbetet leds av Faisal, utsänd av OM Sverige.

Afrikas_horn_karta.jpg

Somalia: 2 av 20 miljoner

Skriven av Magdalena Carlén, i Afrika

Av 20 miljoner somalier känner man bara till runt 1000 kristna. Två av dem är Shino och Shania som sedan mars 2015 jobbar med OM Sverige för att nå sina landsmän med evangeliet.

Shino och Shania flydde Somalia 1991. De kom till Sverige och utåt sett blev Shania mer religiös, men inom henne växte tomheten. 2005 skickade en kompis ett kort videoklipp som visade en man som halshöggs i Allahs namn. Shania blev otroligt skakad och för första gången i sitt liv vände hon sig direkt till Allah och frågade: ”Tycker du att det är ok att folk gör så här i ditt namn?”

Den natten hade hon en dröm.

Shania: Jag såg en man som strålade, komma ner från himlen. Han ropade att vi skulle komma till honom. Alla stannade upp, böjde sig för honom och började dyrka honom. Vi sa alla, "Du är min Gud, du är min Gud". På morgonen när jag vaknade, trodde jag det var Allah.

Nästa natt frågade jag Allah, "Var det du eller profeten Muhammed i min dröm? Jag vill följa dig". Sedan hade jag en annan dröm. Denna gång såg jag min mamma komma med Koranen. Hon sa till mig att läsa den. Varje gång jag försökte läsa den, kunde jag bara säga "Jesus sa att jag är vägen, sanningen och livet. Ingen människa kommer till Fadern utom genom mig." All mat jag försökte servera henne förvandlades till korsformer. Hon såg argt på mig och sa: "du är kristen och inte längre muslim." Hon samlade min familj och berättade för dem om mig och jag var så rädd att de skulle skada mig. Men innan de öppnade dörren återvände mannen som strålade till min undsättning och tog tag i mig och vi flög genom väggarna. Han berättade för mig "Du är trygg med mig här". När jag vakande förstod jag att det inte var Allah eller Muhammed utan Jesus Kristus jag sett i min dröm.

Jag började forska på internet om denne Jesus. Jag hittade Bibeln och blev så förvånad att det jag sagt till min mor i drömmen stod i Bibeln (Joh 14:6). När jag läste Johannes 3:16 förstod jag att jag inte kunde komma till himlen genom mina egna goda gärningar utan bara genom att tro på Jesus. Det kändes som att en mycket tung börda hade lyfts från mina axlar! Rädslan för döden och fördömelse var borta för första gången i mitt liv.

Jag bestämde mig genast för att ge mitt hjärta till Jesus.

Shino: När min fru berättade om sitt beslut blev jag väldigt arg. Att lämna Islam betyder att förföljas och jag kunde inte förstå varför hon ville försätta oss alla i fara. Hennes familj fick reda på hennes beslut och de hotade både henne och mig och hennes mamma ville att jag skulle döda henne. Jag sa till Samira att jag älskade henne oberoende av vad hon trodde på, men att hon skulle lämna våra barn i fred.

Dag för dag växte min fru i sin tro. Hon blev en annan person. Jag blev förvånad över hur hon bad, att hon var så förlåtande och hade så mycket tålamod med mig när jag var emot hennes tro. Hon blev mer kärleksfull, omtänksam och mycket glad.

AIDS_Hope_-_Drug_Addiction_Ministry.jpg

En dag berättade mina barn, som då var 10 och 11, att de också blivit kristna. Jag blev rasande på min fru, hur kunde hon göra så mot mig?! Men barnen hade tagit sina egna beslut. Min frus släkt var på mig hela tiden och ville tvinga mig att lämna min familj. Det var otroligt tufft.

Min fru gav mig en Bibel och rådde mig att läsa. Även om det inte är tillåtet för en muslim att läsa Bibeln började jag på något sätt vilja läsa den. Jag blev förälskad i den och Guds ord började arbeta i mig och Hans kärlek berörde mitt hjärta. Jag kunde inte sluta läsa!

Det var en lång process innan jag kapitulerade och gav mitt liv till Jesus. Jag blev en ny person, fylld med den kärlek och lycka jag saknat i min barndom. Vi förlorade hela vår släkt när vi blev kristna, men fick en ny himmelsk familj. Nu är jag trygg och jag vet var jag ska tillbringa evigheten.

Text: ”Changing Lives”, Trent Vineyard Church
Översättning: Lena Magnusson

______________________________________________________

Bakgrund:
Somalia är sedan flera år nummer 2 på listan över de länder där kristna förföljs som hårdast (World Watch List, 2015). Samhället är starkt muslimskt och förföljelsen av kristna beskrivs som total. Efter inbördeskriget under 1990-talet har miljoner somalier flytt landet och idag är man som folk utspritt över hela världen.

Shino och Shania jobbar tillsammans med oss i OM Sverige för att fler somalier ska få veta vem Jesus är. Vi är stolta, glada och mycket förväntansfulla inför vad Gud gör bland somalierna – be att många fler börjar tro på Jesus! Be också om beskydd för dem som redan tror: somalier som lämnar islam riskerar ofta stor förföljelse, inte minst från sina egna landsmän.

Stötta OM:s arbete bland somalier genom att ge en gåva på vårt plusgiro 86 669-9 eller swish 123 570 42 91 och märk gåvan: "NW Somalia"

Senaste Nyheter & Blogginlägg

De minst nådda

Skrivet av OM Sverige, i Sverige

VI VILL SE LEVANDE GEMENSKAPER AV EFTERFÖLJARE TILL JESUS BLAND DE MINST NÅDDA

När vi talar om de minst nådda menar vi en folkgrupp eller en grupp av människor där evangeliet aldrig har presenterats – ingen har någonsin levt eller förkunnat evangeliet bland dem och ingen har gensvarat på Guds nåd så som den presenteras genom evangeliet, eller... Läs mer »