OM Sverige - Nya församlingar i Sudan

Nya församlingar i Sudan

Skriven av OM Sverige, i Afrika

 Moses smiles - 2 of 3 - Photo by Justin Lovett 002

Sedan delningen mellan Sudan och Sydsudan för sex år sedan har OM:aren Eliyah* drivit en 6-månaders kurs i församlingsplantering för sudaneser. Eftersom Eliyah själv var tvungen att fly landet när delningen skedde, hålls kursen i Nordafrika. Efter kursens slut åker de nya OM:arna hem till Sudan igen för att starta nya församlingar.

Tillsammans med nätverket av troende i Sudan har OM-teamen startat församlingsplanteringar i 10 regioner i landet.
– 2020 hoppas vi ha planteringar på gång i alla 18 regioner, berättar Eliyah.

Så här långt har över 70 sudaneser gått kursen för församlingsplantering. Hälften av dem är nu aktiva i olika planteringar i landet. De får kontakt med sökande genom sociala medier och kontakter på gatan, och utmanar samtidigt andra troende att göra samma sak: på helgerna håller de ofta kurser för universitetsstudenter och lär dem att svara på de vanligaste frågorna muslimerna har om Jesus.

Det händer mycket, berättar Eliyah och ger ett exempel:
– En man fick höra evangeliet genom en av våra teammedlemmar och tog emot Jesus. Snart började hela hans familj att tro på Jesus.

De troende i Sudan formar ofta små husförsamlingar om 4-5 personer. Fokus är hela tiden på att växa och OM:arna är ivriga:
– Redan två månader in i församlinsplanteringskursen nu i år lärjungatränade deltagarna 15-16 nya sudanesiska troende från muslimsk bakgrund, berättar Eliyah.

Långsiktigt hållbart

Den ekonomiska situationen är svår i Sudan och Eliyah ville inte att de sudanesiska OM:arna skulle bli beroende av underhåll från västvärlden. Då blir inte arbetet långsiktigt, förklarar han.
– Vi frågade teamen om idéer för hur vi skulle lösa situationen. Ett av förslagen var att köpa in så kallade tuk-tuks, enkla moped-taxis och starta taxiföretag. Det skulle ge dem både en inkomst, och möjlighet till att möta nya människor.

I januari 2018 blev Samir* den första att ta emot en OM-sponsrad tuk-tuk.
– Det ger honom en inkomst och en tydlig roll i samhället där han bor, berättar Eliyah. Det gör också att han kan fortsätta långsiktigt med arbetet att nå sudaneser med evangeliet.

*Namn ändrat av säkerhetsskäl

Sudanese Training Program in Egypt

Senaste Nyheter & Blogginlägg

De minst nådda

Skrivet av OM Sverige, i Sverige

VI VILL SE LEVANDE GEMENSKAPER AV EFTERFÖLJARE TILL JESUS BLAND DE MINST NÅDDA

När vi talar om de minst nådda menar vi en folkgrupp eller en grupp av människor där evangeliet aldrig har presenterats – ingen har någonsin levt eller förkunnat evangeliet bland dem och ingen har gensvarat på Guds nåd så som den presenteras genom evangeliet, eller... Läs mer »